Mik is a szabadgyökök és az antioxidánsok?

Az ANTIOXIDÁNS egy nagyon felkapott szó amit mostanában sokat használnak az élelmiszereknél, bőrápolási termékeknél. De tudjuk e vajon hogy mik is ezek és miért fontosak ezek az atléták számára?

A szabadgyökök erősen reagáló atomok és így hogy ha ellenőrzés nélkül maradnak akkor elősegítik az oxidatív stresszt / oxigen felvételével és feldolgozásával kapcsolatos stressz / egy folyamatot amely károsítja és halált okozó a sejteknek, a DNSnek és más molekulák nak a testben.

Valójában az oxidatív stressz az egy alapvető mechanizmus hogy előrehozott öregedést és betegséget okoz.

A környezeti stressz okozók mint például a napsugárzás vagy a környezetszennyezés előmozdítja a szabadgyök termelést és ha hiszed ha nem a testgyakorlás is előmozdítja a szabadgyökök termelést- vagyis a sejtöregedést és károsítást.

Igazából a tréninggel előidézett oxidatív stressz szükséges tanulási-fejlődési célokra és hogy például feljavítsuk a test antioxidáns rendszerét. Mint Ilyenek az utóbbi tanulmányok azt sugallják hogy a véletlenszerű szabályozása az antioxidáns tartalékok nak gátolhatja a testi fejlödést.

Mik is az antioxidánsok?

Az antioxidansok molekulák amiket vagy táplálék formájában viszünk be vagy a test előállít – amelyek szabadgyökökhöz kötődnek, csökkentik a károsodást molekulák nál mint például a DNS-nél. Amikor az antioxidánsok -amik lehetnek enzimek vagy Non enzimek– szabadgyökökhöz kötődnek többé már nem kötődnek szabadon és így a sejtek egyes részeit károsíthatják.

Egy tökéletes világban mindig egyensúly lenne a oxidatív stressz és a antioxidáns szint között a testben- habár bármi kiegyensúlyozatlanság az antioxidánsok javára / ilyen például a dohányzás, a kiegyensúlyozatlan étkezés vagy az túl erős training/ egy emelkedett oxidatív stressz hez vezetnek. Ez persze nem jó.

Az embereknél az egyensúlytalanság a erősen reagens oxigen egysegek termelődese és a belső eredetű antioxidánsok részeivé válnak több mint 100 betegséggel kapcsolatos állapot kifejlődésének.

Érdekes hogy ugyanakkor a tréning intenzitása és nehézsége függetlenül előmozdítja a reaktív oxigén egységek / az egyik szabadgyök fajta /formálódás át. Az oxidatív stresszt a test felhasználja arra hogy szabályozza az antioxidáns védelmet a testgyakorlat utáni helyreállításnál, vagyis rehabilitációnál

A testmozgás után ez a felhasználás javítja a hatékonyságot az enzim antioxidáns védelmi rendszert és védi a sejteket az oxidatív károsodástól a ismétlődő test gyakorlati megterheléseknél. Itt megjegyezzük hogy a ezeknek a szabadgyököknek az alacsony szintje a javítja a izom erőt és a tréningre adott pozitív reakciót

Szóval nem akarjuk teljesen kiiktatni ezt a dolgot azáltal hogy így hatalmas dózisban antioxidánsokat adagolunk tréning előtt. Pont fordítva ezeknek a szabadgyököknek a magas száma az izomerő gyengülését okozza és és a sejtszintű éhezés hez járul hozzá intenzív gyakorlatozás alatt

Dióhéjban a terhelt izmok igényelnek csak megfelelő mennyiségű oxidatív stresszt hogy maximalizáljuk a nyereséget és a fejlődést a gyakorlatozás során.

A szabadgyökök túltermelése sejtszintű üzemzavart okozhat, DNS károsodáshoz vezethet, melyek aztán végül csökkent izomteljesítményhez és izom károsodáshoz vezetnek.

Publikálta: Dwayne N. Jackson, PhD, OxygenMag
Forrás: https://www.oxygenmag.com/

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.