Kutatási kísérlet: A hidrogénben gazdag víz fogyasztásának hatása a sugárterápiás kezelés alatt álló májdaganatos betegek életminőségétre vonatkozóan.

A sugárterápia erős fáradságot idéz elő a rákos betegeknél és jelentősen rontja az életminőségüket. Ebben a randomizált Placebo kontrollos vizsgálatban 49 rákos beteg hat héten át fogyasztott hidrogénben gazdag vizet.

A Kutatók ezután megállapították hogy a betegek vérében alacsonyabb a relatív oxigén metabolitok szintje a placebo csoporthoz képest, a vérük oxidációs potenciálja pedig megmaradt az eredeti szinten. Az életminőséget egy pontrendszerrel mérték és ezen a téren is jobban teljesített a hidrogénben gazdag vizet fogyasztó csoport.

A kutatók arra a következtetésre jutottak hogy a hidrogénben gazdag víz fogyasztása noha nincs hatással a sugárterápia daganatra gyakorolt hatására, a sugárzással járó oxidatív stressz enyhítésének egyik új eszköze lehet úgy, hogy közben nem csökkenti a sugárterápia hatékonyságát, viszont javítja a kezelésen résztvevő rák betegek életminőségét

Publikálva: 2011 június 7.
Forrás: A teljes tanulmányi anyag és a hozzá kapcsololód eredmény elolvashatóak a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ hivatalos honlapján erre a linkre kattintva.

A kísérletet végző felügyelő személyek és szervezetek:
1Department of Therapeutic Radiology, Gyeongsang National University Hospital, Gyeongsang Institute of Health Sciences, Jinju, Korea
2Department of Radiation Oncology, Catholic University Medical College, Seoul, Korea
3Graduate School of Health Science, Suzuka University of Medical Science, Suzuka, Japan
4Department of Cardiothoracic Surgery, University of Pittsburgh, Pittsburgh, Pennsylvania, USA
5Department of Surgery, University of Pittsburgh, Pittsburgh, Pennsylvania, USALeave a Reply

You must be logged in to post a comment.