Mik azok a szabad gyökök?

A szabad gyökök keletkezése

Szervezeten belüli forrásai

A sejtek anyagcseréjének melléktermékeként szervezetünkben szabadgyökök jön­nek létre. Ezek károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, általában fő okozói az öregedéssel együtt járó fizikai, testi hanyatlásnak.

A szabadgyökök jelen­tős szerepet játszanak a tüdő- és a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásában. A sejtek antioxidáns-termelő képessége a genetikai adottságoktól, az életkortól és a táplálkozástól függ. A betegségben legyengült, idősebb vagy egészségtelenül, egyoldalúan táplálkozó ember szervezete azonban kevesebb antioxidánst állít elő, így utat nyit a szabadgyökök egészségkárosító működésének.

Szervezeten kívüli forrásai

A modern élet­tel, annak felgyorsult tempójával összefüggő külső tényezők: a környezet­szennyezés (dohányfüst, kipufogógázok), a vegyileg szennyezett élelmiszerek és ivóvíz, a stressz, a tv- és a számítógép-képernyő sugárzása stb.

Milyen károsodást okoznak a szabadgyökök?

A szabad gyökök a szervezet bármely anyagában és szövetében kárt okozhatnak. A legkönnyebb és ezért a leggyakrabban előforduló sérülés a test zsírszöveteit éri. Ez azért van, mert a zsír fokozottabban hajlamos az oxidációra. A tudósok a testünkben lezajló zsíroxidációra a „lipid-peroxidáció” kifejezést használják. A lipid-peroxidáció egyfajta láncreakciót indít el, amelyet a végén a zsír oxidációja állít meg. A szabad gyökök megtámadhatják a nukleinsavbázisokat (adenin, timin, guanin és citozin), amelyek együtt alkotják a DNS-t. Ezzel pedig a DNS replikációját is megakadályozza egyben. A sérült vagy mutáns gén pedig a rossz biológiai információ megkettőződéséhez vezet – ezek lesznek például a ráksejtek.

Hogy alakul ki az oxidációs stressz?

Az oxidációs stressz akkor következik be, ha a szabad gyökök legyőzik az oxidáció ellen küzdő rendszerünket, egyszóval az antioxidánsok nem tudják lekötni a szabad gyököket a szervezetünk­ben.

Egy ilyen oxidációs stressz akár hatvan degeneratív betegség okozója lehet, beleértve a szívbetegségeket, a hályogot, a rákot, az ízületi gyulladást és a vesebetegségeket. Ezenkívül az öregedés jelei is gyorsabban mutatkoznakHa túl sok zsíros étel szerepel étrendünkben, vagy túl sok súlyfeleslegünk van, az oxidációs stressz nagyobb eséllyel alakul ki szervezetünk­ben, mivel a szív nagyon könnyen esik a szabad gyökök áldozatául. Ezért van az, hogy az elhízott emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve rákfajta, a szívbetegségek és a cukorbe­tegség tekintetében.

De más tényezők is, például a szennyező anyagok, vegyszerek, permetező sze­rek gyengíthetik szervezetünk ellenálló képessé­gét az oxidációs stresszel szemben.

Szerencsére az antioxidánsok segítenek bennünket az oxidá­ciós stressz elleni küzdelemben.

Forrás: Elan-Vital

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.