27 érv a hidrogénes víz fogyasztása mellett

Amikor először hallottam a hidrogénes vízről, szkeptikus voltam. De aztán elkezdtem utánaolvasni, és rájöttem, hogy a hidrogénes víz komoly potenciállal rendelkezik és néhány érdekes tanulmány is szól róla.

A hidrogénnel dúsított víz hidrogénmolekulákat tartalmaz, amelyek erős antioxidánsok. Ezek a molekulák segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek hozzájárulnak a betegségek kialakulásához, a gyulladásokhoz és az öregedéséhez. Olvass tovább és ismerd meg a hidrogénes víz csodálatos hatásait!

Bevezetés

A hidrogénes víz tele van hidrogénmolekulával, amely képes lekötni a szabad gyököket és áthaladni a vér-agy gáton, a sejtmembránon, a mitokondriákon és a sejtmagon is.

Az egyedülálló tulajdonságai miatt a molekuláris hidrogén terápiás előnyökkel rendelkezik gyakorlatilag a szervezet összes szervében, ahol antioxidáns, gyulladáscsökkentő, elhízás elleni és antiallergén hatásokat fejt ki, ellenben mellékhatása nem ismert.

Előnyei:

• neuroprotektív
• kitűnő antioxidáns
• gyulladásgátló
• védi a szerveket
• csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet
• betegségek széles körét gyógyítja
• nem mérgező nagy koncentrációban sem

Hátrányai:

  • habár jegyzett mellékhatása nincs, további kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy a hosszútávú hatásait is megállapítsák.

A hidrogénes víz egészségre gyakorolt hatásai

1. Erős antioxidáns és megelőzi az agykárosodást

A molekuláris hidrogén (H2) védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív károsodástól a reaktív oxigénfajták (ROS) szelektív redukálásával.

Más antioxidánsokkal szemben a H2 egyedülálló képességének köszönhetően át tud jutni a sejtmembránon és el tudja érni például a mitokondriumot és a sejtmagot.

Egy patkányokon végzett kísérlet során a hidrogénnel dúsított víz fogyasztása megakadályozta a Parkinson-kór kialakulását az állatoknál. A hidrogénes víz csökkentette az oxidatív stresszt, és megakadályozta a demenciához és Parkinson-kórhoz társuló kognitív károsodást.

A hidrogénes víz megakadályozta az idegi degeneráció kialakulását és előrehaladását, valamint egy másik Parkinson-kóros egérkísérletben csökkentette a neuronális veszteséget.

Továbbá egy Parkinson-kórban szenvedő betegeken végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a hidrogénezett víz fogyasztásának hatására csökken a neurotoxikus károsodás, ami egyezik az állatokon végzett korábbi vizsgálatok eredményeivel. Nem tapasztaltak kedvezőtlen hatást nagy dózisú hidrogénes víz (1000 ml/nap) esetén sem.

2. Javítja a hangulati rendellenességeket

A hidrogénvíz visszaállította az agysejtek természetes növekedését az egerekben. Mivel az antidepresszánsok növelik a felnőttkori neurogenezist, a hidrogénvíz alkalmazható a depresszió és bizonyos mentális rendellenességek javítására.

3. Meggátolja a gyulladások kialakulását

Számos állatkísérletben bizonyították a molekuláris hidrogén gyulladáscsökkentő hatást.

Egy vizsgálatban rheumatoid arthritisben – egy krónikus gyulladásos betegségben – szenvedő betegek 0,5 liter hidrogénezett vizet ittak minden nap négy hétig. A vizsgálat végére minden korai reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteg csökkenést ért el, és 20% -a tünetmentes lett.

4. Csökkenti az izomfáradtságot és az izom degenerációt

Fiatal sportolókon végzett vizsgálat során a hidrogénes víz csökkentette a tejsavképződést és az izomfáradtságot.

Egy Duchenne-izomdisztrófiában (DMD, izompuszító betegségben) szenvedő egéren végzett kísérlet során a hidrogénben gazdag víz megakadályozta a rendellenes testtömeg-növekedést és megnövelte az antioxidáns glutation-peroxidáz termelését. Definiálták, hogy a hidrogénnek dúsított víz feltehetőleg javíthatja az izomdisztrófiát DMD-ben szenvedő betegeknél.

5. Megelőzi a metabolikus szindrómát

Elhízásban, 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas zsírtartalmú étrend miatt kialakult zsírmájban szenvedő egereken végzett kutatások során a hidrogénvíz szignifikánsan csökkentette a zsírmájat. Ezenfelül az energia-anyagcsere stimulálásával a glükóz-, az inzulin- és a triglicerid szint is csökkent.

Egy patkányokon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a hidrogénnel dúsított víz megakadályozhatja az érelmeszesedést (az artériák megkeményedését).

Egy felmérés során metabolikus szindrómában szenvedő betegek 8 héten keresztül fogyasztottak hidrogénvizet (1,5-2 liter/nap), majd a HDL-koleszterin (“jó” koleszterin) emelkedését és a teljes koleszterinszint csökkenését mutatták ki náluk.

6. Segíti a súlycsökkenést

A hidrogénvíz hosszútávú fogyasztása szabályozta a testzsírt és a súlycsökkenést patkányoknál, miközben a bevitt folyadék és táplálék mennyisége nem változott.

7. Javítja a mitokondriális funkciót

Klinikai vizsgálatokkal megállapították, hogy a hidrogénnel dúsított víz bevitele közvetlenül védi a mitokondriumokat és javítja a mitokondriális rendellenességek kimenetelét.

A hidrogénvíz fogyasztása serkenti az energiacserét (oxigénfogyasztás és CO2-termelés alapján)

8. Gyógyítja a cukorbetegséget

Glükóz toleranciában és 2-es típusú cukorbetegségtől szenvedő pácienseken végzett vizsgálat során a hidrogénvíz (900 ml) 8 héten keresztül történő fogyasztása csökkentette a koleszterinszintet, helyreállította a glükóz toleranciát és javította az inzulinrezisztenciát a betegek többségénél.

9. Kezeli a metabolikus acidózist

A metabolikus acidózis során fokozódik a vérsavasodás, ami a testmozgás elnehezülésével jár. Egy kísérletben egészséges, fizikailag aktív férfiakat vizsgáltak 14 napon keresztül. Azt mutatták ki, hogy a hidrogénben gazdag víz napi bevitele növeli a vér kémhatását edzés előtt és után, mellékhatások tapasztalása nélkül. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hidrogénvíz fogyasztása biztonságos, és lehetséges, hogy lúgosító hatással bír a vérben.

10. rákmegelőző hatása van

Bebizonyosodott, hogy a felmelegített hidrogénes víz hatásos tumorellenes szer.

Az emberi nyelvben és a kötőszövet rákos sejtjeiben a hidrogénes víz elnyomta a tumorsejtek növekedését az oxidatív stressz csökkentésével.

Emellett a hidrogénnel dúsított víz tenyésztett emberi tüdőráksejtekben megakadályozta az angiogenezist, azaz a vérerek növekedését.

11. Csökkenti a rák gyógyításának mellékhatásait

Egy kísérletben egereket kezeltek ciszplatinnal (egyfajta rákellenes szer). Közben a hidrogénes víz fogyasztása megnövelte az egerek élettartamár, csökkentette a veseelégtelenség kialakulását, valamint a testsúlyváltozás mértékét is.

Azoknál a betegek, akik rosszindulatú májdaganatban szenvedtek és sugárterápiás kezelést kaptak, 1,5-2 liter hidrogénes vizet fogyasztottak. Náluk csökkent az oxidatív stressz (a teljes hidroperoxid szint emelkedését mérve), és megakadályozták az étvágycsökkenést.

12. Egészségesebbé teszi a bőrt

A hidrogénes víz intravénásan történő adagolása akut erythemás bőrbetegségben szenvedő betegeknél jelentősen javította az erythemát (vörösséget) és az azzal kapcsolatos tüneteket.
Egy embereken végzett kutatás során a hidrogénnel dúsított vízben történő fürdés három hónap alatt észrevehetően jelentősen csökkentette a ráncokat. 
Megállapították, hogy a bőrsejteken mért ultraviola (UV) sugarak által okozott károsodást is lehet csökkenteni hidrogénes vízzel.

13. Gyorsítja a sebek gyógyulását

Idős emberek esetében a hidrogénezett víz fogyasztása csökkentette a felfekvéses sebek méretét és gyorsította a begyógyulásukat.

14. Korlátozza a transzplantációs szervek károsodását

Transzplantáció során a tartósítószer formájában lévő hidrogénvíz csökkentette a különböző szervek károsodását.

15. Kezeli a húgyhólyag problémáit

Olyan patkányokat vizsgáltak, amelyeknek húgyhólyag elzáródása volt. A hidrogénes víz fogyasztása csökkentette az oxidatív stresszt és az elhízást. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hidrogénnel dúsított víz segítheti a húgyhólyag elzáródást az oxidatív stressz csökkentésével.

16. Védi a szívet

A cukorbeteg egerek hidrogénben gazdag vízzel történő kezelése nagyban javította a szívizom funkciót. Ez azt jelenti, hogy a molekuláris hidrogén hasznos lehet diabetikus szívizombetegség esetén.

17. Védi a szemet

Retinasérülést szenvedett patkányokon végzett vizsgálat során a H2-t tartalmazó szemcseppek felgyorsították a gyógyulást.

Égési sérülés után pedig a hidrogénoldatos kezelés jelentősen csökkentette az angiogenezist, azaz a véredény növekedést. Ebből megállapítható, hogy hidrogénes kezeléssel meg lehet előzni a kémiai égési sérülés okozta vakságot.

18. Megelőzi a halláskárosodást

A halló szőrsejtek oxidatív károsodásától véd a molekuláris hidrogén. Megdöbbentő az eredménye egy tengerimalacokon végzett kutatásnak. Azt állapították meg, hogy hidrogénes sóoldat vízzel együtt megelőzi cochlearis szőrsejtek elhalását a zajkibocsátás után. Ebből megállapítható, hogy a hidrogénes vízzel védekezhetünk a zaj okozta halláskárosodás ellen.

19. Segíti az allergia elleni küzdelmet

Egereken végzett vizsgálat során a hidrogénes víz ivása csökkentette az allergiás reakciókat.

Az atópiás dermatitisz (AD) egy olyan gyulladásos bőrbetegség, amely vörös bőrrel és hólyagos kiütésekkel jár együtt. Az ilyen betegségben szenvedő egereknél a hidrogénnel dúsított víz enyhítette a tüneteket és megszüntette a gyulladást.

20. Gyógyítja a vesebetegségeket

Egy patkánykísérletben bebizonyították, hogy a hidrogénes víz fogyasztása csökkenti a veseelégtelenséget az oxidatív behatások visszaszorításával.

Hemodializált pácienseknél a hidrogénben gazdag víz fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a gyulladást.

21. Védi a májat

Egerek vizsgálata során a hidrogénben gazdag víz elnyomta a máj fibrogenezist, közben védve a májsejteket a károsodástól.

Krónikus hepatitis B-ben szenvedő pácienseknél a hidrogénes víz jelentősen javította a májfunkciókat, és csökkentette az oxidatív stresszt.

22. Hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez

Patkányok esetében a hidrogénes vízzel enyhíteni tudták az aszpirin által kiváltott gyomornyálkahártya sérülést (az oxidatív stressz és a gyulladás megszüntetésével). Ebből arra tudunk következtetni, hogy a hidrogénes víz képes megvédeni az egészséges embereket az oxidatív stressz okozta bélkárosodástól.

23. Védi a tüdőt

Patkányokon végzett kísérletben a hidrogénes víz jó hatással volt a tüdő szöveteire. Ezt az oxidatív stressz elnyomásával és a gyulladás csökkentésével érték el, amelyek a hidrogénezett víz hatásai.

24. véd a sugárzástól

Egy vizsgálatban egereket sugárzásnak tettek ki. Nagyobb volt a túlélés esélye azoknál az állatoknál, amelyek a kísérlet előtt hidrogénes vizet ittak, vagy más módon kezeltek hidrogénes vízzel.

A sugárkezelt tenyésztett emberi fehérvérsejtek túlélését is növelte a hidrogénkezelés. Ez azt jelenti, hogy a hidrogén radioprotektív anyagként alkalmazható.

25. Fájdalomcsökkentő hatása van

Kísérleti egerek esetében a szájon át történő hidrogénes víz fogyasztása csökkentette a neurpátiás fájdalom tüneteit (például allodinia és termális hiperalgézia). A kísérlet eredményeiből arra következtethetünk, hogy klinikai körülmények között a hidrogénes víz enyhítheti az idegfájdalmat.

26. Növeli az élettartamot

A nukleáris DNS és a mitokondriumok oxidatív károsodását megelőzhetjük a molekuláris hidrogénnel. Ez azt jelenti, hogy segítségével legyőzhetjük az olyan krónikus betegségeket, mint például a rák, valamint az öregedési folyamatot is lelassítja.

A molekuláris hidrogénnel történő kezelés késlelteti a csontvelő őssejtek replikaív élettartamát az oxidatív behatások csökkentésének segítségével.

Humán köldökvénás endothel sejteket (HUVEC) tenyésztettek hidrogénben gazdag közegben. Ekkor mind az oxidatív stressz, mind a sejtek öregedése lecsökkent. A kísérlet azt mutatja, hogy a hidrogénes víz ivása növelheti az emberi élettartamot is.

27. antibakteriális hatással bír és javítja a szájhigiéniát

Egy tanulmányban bebizonyították, hogy a hidrogénes víz javítja a száj higiéniáját az antibakteriális hatásának köszönhetően. Felveszi, a harcot a van az szájüregi és az ínybetegség okozó baktériumokkal szemben.

Csökkenti az ínybetegségben szenvedő betegeknél a tüneteket és elősegíti a műtétmentes kezelés eredményességét.

Biztonság, adagolás, mellékhatások, figyelmeztetés

A molekuláris hidrogénnek (H2) nincs ismert mellékhatása, és még nagy koncentráció esetén sem mérgező.

Forrás: Selfhacked
Szerző: Ana Aleksic, MSc (Pharmacy)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.